Den våta filten

Jag skulle önska att fler såg staten som vad den egentligen är och vad den gör. Fler måste inse att staten innebär en försvårande företeelse för alla de möjligheter som skulle kunna finnas om inte staten reglerade bort de flesta av dem. 

Entreprenörer bakbinds och ses som kassakor istället för att lämnas ifred. Det borde vara nog att de ta hand om sin egen och eventuellt anställdas försörjning  Byråkrater berättigar sin existens genom att hitta på nya problem att reglera, problem som i den mån de ens är problem, en fri marknad åtgärdar automatiskt.

Staten är heller inte garant för någonting även om den där är duktig på att få medborgarna att tro det. Se bara på hur de verkligt behövande sviks, missbrukare och prostituerade kriminaliseras och stigmatiseras, hemlösa jagas från sina egenhändigt upprättade boplatser. Inga monopol främjar andra än de som innehar monopolet och det gäller även det statliga solidaritetsmonopolet. Civila initiativ och medmänsklighet trycks undan till förmån för statliga ”one-size-fits-all”-lösningar och människor lider pga detta.

Våra skattepengar matas in i ett ineffektivt och byråkratiskt system där kapabla människor passiviseras och skolas in i bidragsberoende och utanförskap. Det är ovärdigt.  I ett samhälle med stora möjligheter på ett frihetligt plan, alltså motsatsen till vårt genomreglerade Sverige, så skulle också begrepp som ”utjämnande av klassklyftor” bli betydelselösa eftersom alla som vill och har ambitioner ges möjligheter att uppnå detta utan några speciella villkor uppsatta av staten. Vi har kommit dit vi är idag TROTS staten och våra politiker inte tack vare.

Den goda makten finns heller inte. Tron på att om bara de rätta personerna eller rätt parti får ansvaret ska de styra allt rätt är en chimär. Det är själva existensen av en maktelit som ska leda folket på rätt väg som är fel. Demokratin är ett systemfel och en återvändsgränd men behandlas som höjden av civilisation med nästan religiösa mått. Statens elit väljer vad som är det allmännas bästa och offrar individen på vägen. Då har jag inte ens nämnt problemet med det mycket tveksamma och försåtliga ”allmännas bästa”.

Staten står inte på din sida, det goda den gör kan vi göra på frivillig väg gemensamt på ett effektivare sätt och allt ont den gör kan vi välja att låta bli att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s